29 ianuarie 2009

Pasta de zahar

Am gasit din intamplare pe internet o pasta de zahar cu miere ,dupa ceva timp am incercat-o si mi-a iesit chiar bine si de atunci o folosesc pentru a imbraca torturi,se pot face si flori sau figurine.In reteta scrie si glicerina ,dar am inlocuit-o cu miere.
1 lg(lingura) gelatina,6 lg apa,1 lg margarina (la cub) ,2 lg miere si zahar pudra cat intra .
Gelatina si apa se amesteca putin ,se pun pe baie de abur si cand e topita gelatina se adauga margarina si mierea,se amesteca usor pana se dizolva.
Se pune zahar pudra intr-un castron ,am pus pentru inceput 300-400g,se adauga lichidul se amesteca cu o lingura usor incepand din mijloc si se mai adauga zahar pana se face ca o pasta groasa. Asa arata...cand nu se mai poate amesteca ,se rastoarna pe masa de lucru pe care punem zahar pudra si framantam bine cu zahar pana nu se mai lipeste de masa si devine ca un aluat.

Am apasat in ea ca sa va dati seama cum trebuie sa fie.
Aici e gata, o fac cu o zi inainte de a imbraca tortul ,dar se poate folosi si pe moment.
Pusa in folie si lasata la rece .Se intareste pana a doua zi ,dar se pune la temperatura camerei cu 1-2 ore inainte de a o folosii si se framanta bine cu mainile umezite putin sau se poate chiar incalzi putin la mw inainte de framantare si isi revine;trebuie framantata bine ca sa nu crape. Se presara putin zahar pe masa de lucru ,se intinde cu o vergea aproape de 1/2 cm ,se baga mainile amandoua sub foaie si se pune peste tortul pregatit dinainte,adica indreptat si uns cu un strat de crema sau unt.Se niveleaza cu grija deasupra si in parti,cine are mistrie pt tort ,cine nu face ca mine cu mainile, se taie surplusul si se orneaza dupa preferinta.
Reteta ajunge pentru tort la diam.22 cm,daca ramane se pastreaza foarte bine la rece si se foloseste cand e nevoie.

35 de comentarii:

Anonim spunea...

Buna seara si felicitari pentru tot ce faceti!
va rog sa-mi spuneti daca pot da o anume aroma pastei de zahar si cum pot face asta...de exemplu, sa aiba gust de migdale...
Multumesc anticipat,
Eliana.

Lissa's Cakes spunea...

multumesc pentru felicitari Eliana.
Poti pune esenta de migdale,inlocuiesti 1-2 lg de apa cu esenta.

Anonim spunea...

Buna draga mea Lissa,

Spune-mi, te rog, dupa ce se usuca diverse floricele din pasta de zahar, cum devin? Casante? Foarte tari, ca niste dropsuri?
Mie, petalele mi s-au uscat in 3 ore. Au devenit tari ca piatra. E normal așa de repede? Si atât de tari?
Multumesc mult!

Cu drag,
Simona

Anonim spunea...

Buna seara!
Va felicit din toata inima pentru blogul minunat pe care il aveti si va multumesc pentru retetele delicioase pe care ni le impartasiti, cat si pentru rabdarea cu care raspundeti fiecaruia,in parte!
Scuzati-mi nestiinta... dar pentru aceasta reteta cum punem margarina? O lingura rasa sau mai plina?

Anonim spunea...

buna...am si eu o intrebare daca se tine tortul in frigider nu se umezeste pasta de zahar,intreb deoarece am mai incercat retete de pasta de zahar de aici din spania si dupa ce tineam tortul in frigider incepea sa se umezeasca pasta..sunt superbe toate retetele dumneavoastra si torturile arata extraorinar!!!ionela

Anonim spunea...

Hai Lissa, te rog mult, raspunde-mi!
Simona

Lissa's Cakes spunea...

Simona draga ,scuze dar nu am mai avut timp sa intru aici...se usuca tot ce faci din pasta si devin casante dar nu chiar asa repede si nu se fac tari ca si dropsurile...

Lissa's Cakes spunea...

buna si multumesc pentru felicitari ..imi pare rau ca nu te-ai semnat ca sa pot sa-ti zic si eu pe nume ,sa scriu ANONIM ,imi suna ciudat.
Lingura de margarina nu e foarte plina dar nici rasa ..asa putin plina daca intelegi,nu scrie nici in reteta ce am gasit-o si am pus asa dupa cum am crezut eu.

Lissa's Cakes spunea...

buna Ionela,dupa o perioada de stat la rece ,cand scoti tortul se umezeste..asa se intampla cu orice pasta ,dar nu se scurge si dupa ceva timp isi revine.

Anonim spunea...

Buna Lissa, vroiam sa te intreb daca cumva sti de unde as putea cumpara culoranti alimentari in pasta pentru pasta de zahar caci sunt de negasit in Tulcea. M-as multumi si cu acele sub forma de praf dar aici nimic.. Iti multumesc si complimente!!

Anonim spunea...

Lissa draga, multumesc! Înseamnă ca am făcut o pasta de zahar foooooarteeee ciudata! Dar buna, buna la gust! S-a mâncat? S-a mâncat! Mai fac? Normmmmaaalll !

Cu drag,
Simona

Lissa's Cakes spunea...

Simona e bine ca s-a mancat ,inseamna ca nu a fost foarte tare si mai ales daca a fost bunaaaa...te pup.

Lissa's Cakes spunea...

buna ..doamna de la Tulcea,eu cumpar de pe sit-ul lumeabasmelor.ro

Raluca spunea...

Buna,

Foarte frumoase torturile tale.
Am si eu o nelamurire cu privire la pasta de zahar. Dupa ce se imbraca/orneaza tortul cu pasta de zahar, cum se pastreaza la frigider? Se acopera cu folie pentru a nu se usca decorul?
Eu am incercat sa fac o figurina din pasta de zahar, am lasat-o la frigider neacoperita si s-a uscat/crapat.

Merci,
Raluca

Lissa's Cakes spunea...

buna Raluca ,eu nu acopar tortul cu nimic..figurinele dupa ce le fac le las sa se usuce bine la temperatura camerei (2-3 zile) apoi le pun pe tort,chiar daca stau dupa aceea la frigider impreuna cu tortul ,nu se intampla nimic.

Anonim spunea...

multumesc mult ,e prima data cind vreau sa incerc aceasta pasta de zahar.felicitari pt tot ce faci si pt tot ce ne arati.Torina

Rozalia spunea...

Va urmaresc blogul de f multa vreme, retetele dvs. sunt minunate.
Am incercat de foarte multe ori aceasta pasta de zahar, va rog sa-mi spuneti de ce se crapa ? figurinele nu au un aspect fin, ci mai degraba se crapa dupa ce se usuca, credeti ca la figurine pot incerca tylose? Undeva gresesc si nu stiu unde. Va multumesc,Rozalia

Anonim spunea...

Buna , vreau si eu sa va felicit pt minunatiile pe care le faceti ...
apoi am si eu cateva intrebari referitoare la pasta de zahar :
ce fel de gelatina folositi (obisnuita gelatina praf ce se pune peste torturile cu fructe,peste fructe?)
tortul se poate pastra la frigider gata imbracat si cu figurinele pe el?
cu sau fara folie de plastic peste?
Daciana

Lissa's Cakes spunea...

Rozalia ,nu stiu unde gresesti ,nu ar trebui sa crape figurinele mai ales dupa ce se usuca ..poate ca faci pasta prea tare ,unge mainile cu unt si framanta pana devine maleabila si se lucreaza usor.

Lissa's Cakes spunea...

buna Daciana,folosesc gelatina obisnuita ,nu aceea care se pune peste fructe....se poate pastra la frigider si cu figurine,eu nu pun folie pste tort pt ca nu am in frigider decat torturi nu prinde miros de la nimic.

Anonim spunea...

Buna seara,
numai ce v-am descoperit blogul si sunt uimita de frumusetile pe care le faceti.Va felicit si va doresc numai bine,sper sa reusesc si eu sa fac pasta de zahar:)
Cu drag si respect,Raluca!

emilia spunea...

buna,pot sa spun ca aveti maini de aur!!arata nemaipomenit tot ceea ce realizati!am inceput si eu sa lucrez cu pasta de zahar dar nu stiu de ce dupa ce pun pasta pe tort se lasa totusi un sirop la baza,desi in prealabil acopar tortul cu pasta de unt...unde gresesc?aaa...si inca ceva...de ex la tortul pe care l-ati facut in forma de masinuta(cea rosie)cum de e asa lucioasa?multumesc mult!

Lissa's Cakes spunea...

buna Emilia,siropul de la baza e posibil sa fie de la blatul de jos ,daca e insiropat prea tare ,pasta e grea si apasa si iasa sirop.
Masinuta e asa lucioasa ca am vopsito cu colorant ,nu-mi iesea rosul acela si am dizolvat colorant cu putin alcool si am vopsit cu pensula.

Anonim spunea...

Buna,

In loc de margarina se poate pune si unt?

Anonim spunea...

Doamna Lisa, va rog spuneti-mi daca imi ajunge pasta de zahar facuta dupa aceata reteta pentru a imbraca un tort rotund cu diametrul de 28cm. Sau trebuie sa fac mai multa? Multumesc pentru raspuns.

Anonim spunea...

Am trimis comentariul inainte de a ma semna... Sunt Mariana, pentru intrebarea cu pasta de zahar pentru tort cu diametrul de 28cm.

PS Felicitari pentru minunile realizate! Impreuna cu fiica mea, nu ne mai saturam privindu-le si admirandu-le! :)

Lissa's Cakes spunea...

multumesc Mariana pentru felicitari.O sa-ti ajunga cam la fix pasta ,eu zic sa faci o portie si jumatate.

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspuns! Craciun fericit, in pace si sanatate!

Anonim spunea...

Are ceva daca nu pun miere ??miar mai iesi?

Lissa's Cakes spunea...

nu as putea sa-ti spun pentru ca eu o fac doar asa cum e reteta.

Anonim spunea...

am facut si eu pasta..prima data mi-a iesit si am lucrat f bn cu ea..a doua tura cand am facut,adica azi, m-i sa lipit si rupt toata,am pus cred ca mai bn de 1 kgde zahar si tot lipicioasa era.oare unde am gresit?>

Anonim spunea...

Buna, Lissa si La multi ani cu sanatate si impliniri.Ai imbracat un tort in pasta de zahar in care ai pus o cioco amaruie.Spune-mi te rog o cioco la o portie sau mai mult.Arata tare bine si cred ca are si un gust tare bun si ma tenteaza sa incerc.Mersi tare mult.Te pup.Oty.

Lissa's Cakes spunea...

buna Oty draga mea,am pus o ciocolata la o portie si inainte sa imbraci tortul o mai framanti cu cacao daca vrei mai inchisa la culoare ,sa ungi mainile cu unt sau margarina daca vezi ca vrea sa se farame si framanti bine.

Ciprian Marcu spunea...

Buna Lissa...revin cu o intrebare desi am facut pasta de nenumarate ori si mi-a iesit bine aproape de fiecare data,am incercat din nou dupa o pauza de un an (bebe mic a captat atentia toata)si vreau sa zic ca intr-o zi am incercat de 7 ori si nu mi-a iesit macar o data,nu mai spun cat zahar am aruncat,se intindea oricat zahar as fi pus,mentionez ca puneam siropul fierbinte peste zahar,oare aici sa fi gresit? ciudat totusi ca la fel il puneam si inainte si imi iesea......multumesc mult ca iti faci timp sa raspunzi intrebarilor noastre...numai bine si spor la treaba iti doresc(va aparea numele sotului,el are cont pe Google eu nu ma pricep}

Lissa's Cakes spunea...

draga mea ,nu-mi dau seama unde ai gresit ,siropul fierbinte il pun si eu...poate zaharul sa fie vinovat,eu folosesc zahar pudra doar de cumparat ,coronita sau margaritar si il cern inca o data.